Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

EGER

22.10.2014

Tady se vždy něco děje. Závody veteránů, představení na jevišti pod širou oblohou, hudební vystoupení, hromadné hry, výstava vín...

Zdá se, že město Eger, které se může pyšnit nejbohatšími historickými a kulturními památkami v okolí se, když jde o vábení turistů, nespokojí pouze s nimi. V celostátním měřítku třetí nejpopulárnější a zároveň nejnavštěvovanější město regionu je schopné dosáhnout i nemožného.

Překypuje životem, ale zároveň z něj sálá pokoj a klid malého městečka. Je velmi příjemné projít se po místní promenádě, navštívit obchůdky v úzkých uličkách nebo se procházet od jedné pamětihodnosti ke druhé v prostorách egerského hradu. Ten je opevněn hradbami, a najdeme zde vše, třeba i lukostřelce nebo tanečníky oděné v historických renesančních kostýmech. Za povzbuzování průvodce výstavy můžeme přihlížet, jak se nepřátelé snaží dostat přes několik metrů vysokou a hrubou kamennou stěnu.
Hra i vážnost, to je město, jehož jméno je spojováno s nejjasnějším vítězstvím proti bojovníkům Osmanské říše. Ve více než měsíc trvajícím boji v roce 1552, se sotva tisícovka vojáků za pomocí děvčat a žen žijících na egerském hradě, ubránila útokům osmitisícového tureckého vojska. Potomci slavných egerských žen jsou dodnes soudružní, ale v těchto dnech již plní pokojné úkoly související s ochranou jejich města.

Eger je od pradávna střediskem církve. Od roku 1804 je sídlem arcibiskupa. Egerská bazilika je v pořadí třetím největším kostelem Maďarska. K nejkrásnějším barokním stavbám patří Minoritský kostel. Nádherný vyřezávaný dřevěný ikonostas pravoslavného kostela nám připomíná, že se tu v 17. století usadili srbské a řecké rodiny. Začátkem 17. století tady Turci, za dobu své téměř sto roků trvající nadvlády, vybudovali lázně a 40 metrů vysoký, štíhlý minaret.
V liceu postaveném v rokokovém stylu se nachází planetárium a hvězdářské muzeum. V arcidiecézní knihovně je možné prohlédnout si sbírku kodexů. Tady je i první maďarská tištěná kniha pocházející z roku 1473.

A nesmíme zapomenou na víno. V historické vinařské oblasti o rozloze 4000 ha se pěstuje vinič už od 11. století. Tady se vyrábí i jedno z nejznámějších vín Egri Bikavér. Ale ve starých skepech vyhloubených do ryolitu v " Údolí krásných žen" si návětěvníci mohou vychutnat i jiné druhy vín.

Pokud jste milovníci a sběratelé turistických známek, určitě vás potěšíme, že právě v tomto městě můžete zakoupit hned tři dřevěné známečky (svou známku má hrad, minaret a bazilka).
Více informací o turistických známkách ZDE

Další informace o městě a termálních lázních: ZDE
Rádi vám zajistíme ubytování ve městě Eger: ZDE
Pokud si přejete ochutnat lahodná vína z této oblasti, vybírejte z nabídky maďarských prodejen ERLI v Ostravě nebo v Klimkovicích, případně na e-shopu: ZDE

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé