Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Eger - město památek, vína a termálních lázní

29.3.2022

EGER - město historie, vína a termálních lázní

Na konci 16. století byl egerský hrad vystaven ne jednomu, ale hned dvěma útokům. První je známější: v roce 1552 čelila malá jednotka vojáků vedená kapitánem Istvánem Dobó velké přesile a podařilo se jí neuvěřitelné, odolat útoku mocné osmanské armády. V roce 1596, tedy o necelé půlstoletí později, se ale osmanská armáda vrátila a neváhala: tentokrát nedokázali obránci (pod vedením Pála Nyáryho) útočníkům vzdorovat. Většina obránců se vzdala, útočníci kapitána zajali a hrad zůstal pod nadvládou Osmanů až do roku 1687.

150 let osmanské nadvlády zanechalo na Maďarsku stopy. Kultury těchto dvou národů se nevyhnutelně vzájemně formovaly – zejména v dobách
míru. Kdekoliv se osmanští Turci objevili, tam horlivě započali stavby prvních církevních budov – v Maďarsku je nejzachovalejší z nich egerský minaret a lázně. Nejokázalejší ze všech maďarských tureckých lázní, neboli hamam, se nachází v Egeru a nechal je postavit paša Arnaut, ovšem velkolepé jsou i pozůstatky lázní sultána Valida.
Osmanské dědictví však nejsou jen stavby. Turci milovali růže a pěstovali je všude, kde se dalo, ale za Osmanské říše se do Maďarska dostala i káva
a tabák. Turci byli zodpovědní i za příklon maďarské kuchyně k vepřovému masu i sádlu: vepřové bylo jedinou složkou potravin, které se Turci nedotkli, proto bylo pro místní vždy dostupné.
Maďarsko vděčí Turkům také za mletou papriku, paprikové lusky, rajčata, lilky a mák. Některé typické maďarské pokrmy – například kapustové závitky, tarhoňa, lečo a langoše – by bez tureckého vlivu neexistovaly. Dokonce i maďarské slovo pro kotel na vaření – bogrács – je tureckého původu. Kdo ví, jaké by byly maďarské výrazy pro boty (csizma), bačkory (papucs nebo mamusz) a bičík (korbács), kdyby se osmanská armáda rozhodla jít okolo Maďarska a ne přes něj.

Hlavní zajímavosti Egeru jsou dobrým odrazovým můstkem pro poznávání severovýchodní části Maďarska. Mohutný a jedinečný egerský hrad,
historická památka po staletí odolávající pohnutým dějinám a opředená mnoha legendami, je jedním z nejznámějších míst v Maďarsku. Návštěva
hradu a spleti jeho podzemních tunelů a sklepení si uchovává autentickou středověkou atmosféru a nabízí pohled do života tehdejších králů, ale i širokou škálu zajímavých expozic ve svém muzeu. Příjemná procházka po promenádě podél hradní zdi vás zavede k charakteristické budově z éry Osmanů. Egerský minaret, jehož modlitební věž se turecky nazývá minare, je nejsevernější, dodnes stojící stavbou osmanské architektury. Vystoupejte po 97 strmých schodech a ze 40 metrů vysokého minaretu se vám naskytne nádherný výhled na barokní město.
Druhou největší církevní stavbou Maďarska je egerská katedrála pyšnící se nádherným interiérem. Její mohutná kopule a věže – typické pro klasicistní architekturu – se tyčí 20 pater vysoko nad městem.
Když opustíte centrum, pěknou procházkou dojdete do Szépasszonyvölgy (Údolí krásných žen), nejznámější části zhruba 130 kilometrů dlouhé soustavy sklepů tohoto města. Naštěstí i tady vypukla gastro-vinařská revoluce se středomořsky inspirovanými terasami, barevnými vinárnami, nejnovějšími víny, trendy v gastronomii, designem interiéru, jazzem a swingem a kvalitními šunkami a sýry spolu s vynikajícím tradičním chlebem se sádlem. Veselá vinařská oblast s nabídkou vín od drobných místních vinařů po slavné velké značky.

V minulém století celosvětově proslavilo egerskou vinařskou oblast červené víno s označením hungarikum Egri Bikavér (egerská býčí krev). Egri Csillag (hvězdu Egeru) vytvořili místní vinaři v roce 2010 a zaznamenali obrovský úspěch. První odrůdou je červené cuvée z modrých hroznů plné chuti, které se výborně hodí k typické maďarské kuchyni a pokrmům ze zvěřiny. Egri Csillag je osvěžující bílé víno, také cuvée, vhodné k lehkým letním obědům, večeřím či piknikům.

Při toulkách po Maďarsku jsou vhodným pomocníkem Turistické známky (Turista érem): www.turista-erem.hu

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé