Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Harkány - hotel Platan

18.3.2019

Termální lázně Harkány

výhodná nabídka ubytování i pro seniory nad 62 let:

Hotel PLATAN - ceny již od 5.560 Kč na 7 nocí a polopenzí

O městě a o lázních:
V minulém století byla ve zdejší vodě objevena zvláštní složka, dříve neznámý - karbonylsulfid. V harkáňské vodě se tento sulfid nachází v plynné formě. Tato látka se absorbuje v systému 150krát rychleji než rychle se odpařující sulfát nebo síra. Obsah síry v harkáňské vodě je nejvyšší v Maďarsku a biologicky velmi aktivní karbonylsulfid se v této formě nachází pouze zde a nikde jinde na světě. Aktivní síra má mimořádně vysoké léčivé účinky, dá se používat v balneo-fyzioterapii a při elektromechanické léčbě. Již před staletími - vzhledem k charakteristickému sirnému zápachu – byla tato rovina nazývána Büdösrét (páchnoucí louka) a během odvodňování v minulém století bylo zjištěno, že lidé pracující celý den v pařícím se bahnu, v horkém řídkém blátě, se zázračně vyléčili ze svých předchozích reumatických potíží. Bylo dokázáno, že ve formě koupelí je harkáňská voda vhodná pro léčení potíží pohybového ústrojí a kloubů, pro poúrazové léčení, léčení lupenky, gynekologických potíží, zánětlivých onemocnění a neplodnosti. Jako pitná kúra je účinná pro léčení katarů zažívacího ústrojí a také v případech nemocí žlučníku a jater.

Léčba a relaxace je v lázních Harkány soustředěna do velkého areálu veřejných termálních lázní s celoročním provozem, kde najdete řadu bazénů s termální vodou, vnitřních i venkovních, plaveckých a zážitkových bazénů i bazénů pro děti. Areál byl nově doplněn také atrakcemi v podobě velkých skluzavek a tobogánů. Bazény, ve kterých je termální minerální voda, se každý den večer vypouštějí a v noci napouštějí, což významně přispívá k účinku zdejší vody. Typické pro zdejší areál je jeho rozlehlost. Nejvíce návštěvníků se koncentruje u bazénů s léčivou vodou, v případě zájmu si ale v areálu určitě najdete pro relaxaci klidné místo ve stínu zdejších stromů. Termální lázně nabízejí ve svých prostorách řadu lázeňských procedur. V areálu jsou také možnosti sportovního vyžití a řada stravovacích zařízení.

Výlety do okolí:
Pécs
Město (česky Pětikostelí), vzdálené půl hodiny jízdy od Harkány, nabízí řadu architektonických památek z tureckých dob a muzeí. Je zde také divadlo, ve kterém účinkuje také světoznámý pécsský balet. Záhadné hrobky z římské doby, turecké kopulovité mešity a štíhlý minaret, jemně propracovaná keramika značky Zsolnay, tajuplné obrazy malíře Csontváry, dekorativní vzory od Vasarelyho, časně zjara kvetoucí mandlovníky, útulné restaurace a kavárny – to všechno je Pécs. Město staré 2000 let, ležící na jižním úpatí pohoří Mecsek. Z vrchu Misina (525 m ) se otevírá nádherné panorama, cestu vzhůru lemují strmé ulice a domy dýchající nenapodobitelnou atmosférou staré Pécse (Tettye). Po procházce značenými cestami lesoparku Mecsek lze ve vinicích ochutnat věhlasná vína tohoto kraje. V dobách římských byla Pécs nazývaná Sopianae důležitým střediskem raného křesťanství. Unikátnímu památkovému komplexu nekropole ze 4. století, pozůstávajícím ze 16 staveb, přiznalo UNESCO statut součásti Světového kulturního dědictví.
Siklós
V širokém okolí známý středověký hrad je zmiňován poprvé již v roce 1190. Běh dějin lze nejlépe vyčíst z románských oken, uměleckých arkýřů maďarské gotiky a stejně staré hradní kaple a renesančního barbakánu s vytahovacím mostem vedoucím k baroknímu hradnímu zámku. Hradní muzeum na náměstí Vajda János tér je žalářem, zámeckým muzeem i lapidáriem. Farní kostel byl přestavěn z turecké mešity a vyzdoben bohatými barokními freskami Stephana Dorffmeistera. Mešita Malkotsch Bey byla restaurována jako islámský Boží dům.
Mohács
Toto nejjižněji položené město Maďarska je dějištěm snad nejpestřejšího lidového zvyku – masopustního karnevalu „busójárás", při němž se pohřbívá zima a vítá jaro, tradičního průvodu masek, před nimiž jak praví pověst, kdysi uprchli vylekaní Turci. Tato slavnost je zapsána na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. S městem je také spojena prohraná bitva u Moháče v roce 1526, jež si vyžádala životy 20 000 uherských vojáků včetně krále Ludvíka II., a v jejímž důsledku počala 150 let trvající turecká nadvláda. Historický památník Mohács (Mohács-Sátorhely, Turecký vrch) na původním bitevním poli zahrnuje hromadné hroby, náhrobní kameny, kříže a válečně-historickou a archeologickou výstavu.
Villány
V tomto historickém vinařském kraji jako na prvním místě v zemi vznikla vinařská cesta Villány-Siklós, procházející osmi obcemi a spojující vinice o celkové délce 30 km. Mnohé o zdejší vinařské kultuře je možné se dozvědět ve zdejším Muzeu vín. Vyhledávanými místními druhy červeného vína jsou modré porto, merlot, frankovka a kabernet. Ve Villánykövesd je řada chráněných vinných sklípků. Na přírodně chráněném vrchu Templom v otevřeném vápencovém lomu jsou k vidění zkamenělé amonity, pravěká zvířata vymřelá před 240 miliony lety. Na vrchu Szársomlyó v Nagyharsány vzdáleném 6 km se vyskytují vzácné druhy rostlin a zvířat.

Odkaz na web Turistických známek (Turista érem) prezentující místa, která stojí za shlédnutí včetně zakoupení Turistické známky.
Maďarský obchod – ESHOP – nákup přímo z domova.

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé