Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Maďarsko - Budapešť a UNESCO

20.2.2015

Světové dědictví Maďarska

Cílem světového programu UNESCO, který byl založen na základě Dohody o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví přijaté na konferenci UNESCO 1972 v Paříži, je katalogizovat a zachovat kulturní a přírodní místa mimořádného významu jako společné dědictví lidstva. Tyto lokality získávají prostředky z Fondu světového dědictví na obnovu a udržení původního stavu či oblasti nebo památky.
Mnoho zemí na světě, i Maďarsko má své významné a výjimečné lokality a památky, které jsou v seznamu Světového dědictví.

Budapešť - nábřeží Dunaje, hrad Budín a jeho okolí a Andrássyho třída

(Budapest Duna-parti látképe, a budai Várnegyed és az Andrássy út)

Hlavní město Maďarska, Budapešť, které má více než 2 milionů obyvatel, má výjimečně krásné panorama. Ale ne kvůli tomu ji zařadili do seznamu kulturních památek v roce 1987. Disponuje památnými místy, vzácnými ruinami historických monumentů, jako je římské město Aquincum, historickou architekturou Budínského hradního vrchu - gotický hrad Budín, tureckými památkami, barokními domy a romantickými stavbami - Rybářská bašta.
Na Pešťské straně Reduta, palác Gresham i budova Maďarské akademii věd.
Přes Dunaj vede mnoho mostů, ale jen 4 mosty patří do této chráněné lokality, a to Margitin most, Alžbětin most, Řetězový most a most Svobody.
V roce 2002 tuto kulturní lokalitu rozšířili i na ulici Andrássyho spolu s Náměstím hrdinů, kde najdeme nejen Muzeum krásného umění, ale i jiné architektonické skvosty. Pod Andrássyho ulicí vede historické metro, které bylo první metrem na kontinentu.

Při svých toulkách Budapešti můžete zakoupit Turistické známky (Turista érem) No. 100 – Parlament nebo No. 103 - Matyášův chrám nebo No. 120 – Rybářskou baštu nebo No. 102, No. 104, No. 105.

Turistické známky vám budou připomínat místa a zážitky velkoměsta „perly na Dunaji“ Budapešti.

Maďarsko vás očekává.

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé