Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Maďarsko - Gundel palačinka a její historie

17.2.2015

Největší maďarský gastronom z rodiny Gundel. Historie známé rodiny - ...

Kdo by neznal slavné ořechově-čokoládové palačinky, které se podávají pod názvem "Gundel".
Co měl společného hoteliér Károly Gundel se Štrbským plesem a s Tatranskou Lomnicí?
Proč znamená dodnes jméno Gundel světovou značku pro kvalitní gastronomii?


Otec a syn
Károly Gundel, slavný syn uznávaného hoteliéra Jánose Gundela se narodil v roce 1883. Měl všechny předpoklady k tomu, aby se stal slavným pokračovatelem již tehdy známého jména Gundel v Uhersku. Otec, János Gundel, pocházel z bavorského Ansbachu a do Uherska se dostal jako 13-letý. Již v roce 1869 koupil první restauraci, kterou vedl s úspěchem.

Postupně skupoval menší restaurace a pohostinství a přetvářel je na známé a kvalitní zařízení. Svůj úspěch korunoval koupí slavného hotelu Královny Alžběty v Budapešti v roce 1875. Stal se uznávaným hoteliérem, jakož i předsedou Průmyslového spolku hoteliérů a restaurací. Podporoval zavedení odborné výuky a reformy gastronomických zařízení. V roce 1900 na světové výstavě v Paříži získalo jeho menu stříbrnou medaili.

Károly pokračoval v gastronomii, cestoval a učil se po celé Evropě. Vedl slavné hotely belgické Mezinárodní společnosti jídelních a lůžkových vozů Wagons Lits Cook z Bruselu, Grand Hotel Praha, tehdejší Hotel Palác (Palota Szállóda) v Tatranské Lomnici a na Štrbském plese. Hotel Palota postavili v roce 1905. Zajímavostí je, že autorem byl budapešťský architekt Quido Hoepfner, rodák se Spišského Podhradí a při stavbě poprvé v Uhersku použil železobetonový skelet. Byl to také první elektrifikovaný hotel Tatranské Lomnice. Károly od 1910 působil v Budapešti, kde skupuje jako jeho otec malé zajímavé restaurace a předělává je na luxusnější, jako například dodnes známou Gundel restaurací u Széchenyiho lázní.
Po válce a hospodářské krizi v Maďarsku se snažil vybudovat svou farmářskou síť pro své restaurace. Měl vlastní farmu, kvalitní vína vlastní značky, vlastní zeleninové zahrady a pěstírny hub. Vymýšlel nová jídla, dbal na čerstvost a kvalitu surovin a byl zastáncem maximální spokojenosti a návštěvnosti s malým ziskem. Investoval do svého impéria, psal odborné články a knihy o gastronomii. Byl uznávaným odborníkem, hoteliérem a mecenášem tehdejší doby. Jeho zákazníky byly nejen korunované hlavy, ale i známí herci, spisovatelé, umělci i politici.

V roce 1939 na světové výstavě v New Yorku byl oficiálním dodavatelem jídel maďarského pavilonu, nazvali ho maďarským Brillat-Savarin. Jeho kreace dělaly větší reklamu pro Maďarsko než tuna informačních turistických letáků - psaly tehdejší noviny.

Například recept jeho slavných Gundel palačinek pochází od manželky slavného košického spisovatele Sándora Máraiho, Loly Matznerovej. Károly Gundel si od ní "půjčil" starý rodinný recept na ořechovo- rozinkovo-pomerančové čokoládové palačinky a vylepšené je podával ve svých restauracích, jako Máraiho palačinky, dokud komunistický systém po znárodnění Gundel restaurací nezakázal používat jméno emigranta. Tehdy se přejmenovaly palačinky na Gundel, které dodnes jsou nejslavnějším dezertem maďarské kuchyně.

Kromě dezertu vyhledával neznámé regionální jídla a zmodernizoval je. Ale i zděděné recepty aplikoval na moderní suroviny a technologie. Kromě jiných v roce 1937 vydal malou knížku svých receptů (Gundel Károly Kis magyar szakácskönyve, Budapest, 1937), které dodnes tvoří základ maďarské gastronomie. Najdeme tam taková jídla jako saláty, telecí kotlety a la Gundel, balatonského candát, račí štrúdl atd.

Po 1949 jeho restaurace zestátnili, ale i komunistický režim se snažil zachovat úroveň kvality podle možností. Zemřel v roce 1956. Jeho rodinná restaurace v Budapešti na Állatkerti körút 2. z roku 1894 je dnes v rukou soukromníků a je nejslavnější restaurací maďarské metropole.


Při svých toulkách Budapešti neopomeňte navšívit budapešťskou tržnici - přízemí: prodej potravin, salámů, maďarských klobás, husích škvarků a jater, maďarské papriky, maďarského vína a alkoholu (Tokaj, Barack pálenka aj.). I.patro: suvenýry a oděvy, restaurace a bufety s občerstvením. Z tohoto patra se můžete dívat na rej pod vámi a přitom ochutnávat místní speciality.

Hezkou vzpomínkou na Budapešť mohou být Turistické známky (Turista érem) nebo pobyt v některých budapešťských termálních lázních.

Využijte nabídky poznávacích zájezdu do Budapešti:

3. - 6.4.2015    Budapešť, lázně a Velikonoce ve skanzenu Szentendre
2. - 4.10.2015 BUDAPEŠŤ - Perla na Dunaji

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé