Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Rubiková kostka slaví výročí

30.4.2014

Rubiková kostka slaví výročí

Je to neuvěřitelné, Rubiková kostka slaví 40 let.
Podle plánu autora známé kostky začíná putovní výstava v městě Jersey City a pak v dalších amerických městech. Turné proběhne v Jižní Americe, Asii a cestu dokončí v Evropě. Svůj konečný domov a materiály z putovní výstavy najdou návštěvníci v Budapešti v novém muzeu ve tvaru Rubikovy kostky. Pro uskutečnění této výstavy vyčlenila maďarská vláda 200 mil. forintů.
V centru výstavy bude kostka, ale hlavním tématem bude svět lidí a svět, který ji přijal, a na který zapůsobila.

Během 40-ti let vznikaly a rozpadaly se státy, vývoj techniky se řítil velice rychle, vše se změnilo, ale kostka si vždy našla prostředí, které ji vždy přijalo a výstava nás s tím seznamuje.
Na celém světě kostka statisíce lidí inspirovala v různých oblastech, ať je to věda, umění, matematika nebo móda. Ernő Rubik vyslovil přání, kdyby kostka dostala ve vzdělání a vyučování důležitější úlohu, protože s její pomocí lze jednoduše vysvětlit abstraktní pojmy.
Výstava představí také netradiční mutace, např. kostka od Freda Cuellara celá pokrytá diamanty. Je o něm známo, že zhotovuje pro ligu amerického fotbalu prsteny pro šampiony. Je zakladatel firmy Diamond Cutters a je od dětství velkým nadšencem Rubikovy kostky.
Ernő Rubik se k vůli této výstavě začal zabývat historií kostky a byl sám překvapen, jak je bohatá. Byli takoví, kteří kostku vyrobili ze sirek, z lega, z ledu, jako dort (sladkost). Byly firmy, které se zabývají přesnou výrobou a svůj um demonstrovaly díky Rubikové kostce, např. slévárna dokázala odlít kostku o velikosti 1 cm. Často se kostka objevuje v robotice, v programování.
68-letý vynálezce vypráví o tom, že původně připravil kostku pro své studenty jako učební pomůcku prostorového vidění. Zároveň dodává, že kostku nevynalezl, ale „objevil“ a také její skryté možnosti.

O Rubikové kostce informovaly některé deníky a televizní společnosti, např. The Telegraph, The Times.

www.rubik.hu
www.rubiks.com

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé