Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

Novinky

Šílenství jménem "Kalocsa"

7.2.2015

Šílenství jménem "Kalocsa"


Vyšívání obecně má více než tisíciletou tradici. Nejstarší maďarskou ruční prací je korunovační plášť krále Štěpána I., jehož vyšívání vůbec nezaostává za novějšími pracemi.

Vyšívání "Kalocsa" se datuje až od roku 1860. V maďarském městečku Kalocsa, jehož jméno nese známá maďarská paprika, ale i vyšívání, rolnické ženy zdobily pro místní obyvatelstvo polštáře, prostěradla a různé jiné bytové doplňky. Vyšívané ozdoby na oděvech, např. na živůtku, se objevily až později.

Vzory ornamentů se nejprve nakreslily na látku modrou nebo fialovou barvou. Kreslily je manželky nebo dcery truhlářů, které květinami zdobily modře namalované kousky nábytku.

Koncem XIX. století bylo vyšívání "Kalocsa" stále populárnější. Prvotní motivy byly vyšívané bílou nití, barevné výšivky se objevily až po otevření továrny na výrobu nití v roce 1912. Od té doby se daly snadno sehnat různé barvy.

Od roku 1930 oblečení rolnických dívek hýřilo pestrými barvami. Stále více užitných předmětů bylo obohacováno vzory a barvami. Zdobily se přikrývky, ložní prádlo, ubrusy, ručníky, utěrky, záclony, kapesníky.

Během druhé světové války se poptávka po vyšívaných předmětech výrazně snížila. Hluboké změny,  ke kterým došlo, ovlivnily způsob života rolníků, barevné vyšívané kroje se pomalu dostávaly do pozadí, i když starší ženy ještě dodnes na nich lpí.

Vyšívání "Kalocsa", jakož i zdobení porcelánu má striktní pravidla. Barva květů je předem stanovena (růže může být jen červená, malé modré kytičky jen modré) a používá se výhradně 15 barev.
Zajímavostí je, že existuje i tzv. "Smutná Kalocsa", kde se používají výhradně odstíny modré a fialové. Takto se zdobily šaty žen, které již byly vdané, to značilo, že jsou již nedostupné.

V dnešní době prožívá vyšívání "Kalocsa" obrovský návrat. Maďarští návrháři aplikují tyto nádherné vzory na šaty, boty, opasky, rukavice, čepice, župany, tašky. Nechybí však ani náhrdelníky a náušnice.

V posledních letech se tyto vzory těší velké popularitě. Inspirují se jimi i světoví návrháři a návrhářky. Vzory zdobí i kombinézy známých závodníků Formule 1 – např. Lewise Hamiltona.

Zpět

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé