Vyhledejte si
váš zájezd



Najděte si tu
správnou destinaci

Kliknutím na mapu se Vám zobrazí zvětšená mapa Maďarské republiky s výběrem nabízených destinací

Newsletter

Přihlásit se k odběru, zadejte váš e-mail, na který si přejete dostávat informace:


Odhlášení odběru e-mailem proveďte zadáním své e-mailové adresy a podtvrďte:

TAPOLCA

Tapolca - město

TAPOLCA

Více než 18-ti tisícové městečko je vzdáleno asi 15 km severně od Balatonu. Tapolca je městem jeskyní a vod. Systém podzemních chodeb vznikl ve vápencovém podloží vlivem proudů spodních vod.
Nejstarší listina vzpomíná zdejší usedlost už ve 12.století. Do 17. století zemědělské městečko změnilo svůj ráz vlivem rozvoje privilegovaných cechů. Výstavbou železnice v 19. století se Tapolca stala centrem průmyslu širokého okolí, zejména vinařství.
Život města ovlivnilo v r. 1902 objevení jezerní jeskyně, ojedinělé svého druhu, u které byly později vybudovány léčebné lázně.
Na břehu Mlýnského jezera se v letním období odehrávají hudební koncerty, soutěž ve vaření pörköltu, svěcení chleba, vojenské slavnosti s ohňostrojem, slavnosti a pouliční bál. Můžete navštívit výstavu vín, školní muzeum, galerie. Tapolca je ideálním místem k vyjížďkám na krátké výlety do okolí Balatonu a blízké Badacsonyské vinařské oblasti.

Lázně
Třípatrová jeskyně je zaplavena 19 ºC teplou vodou, pocházející z teplých a studených pramenů krasové vody. Do jeskyně, kterou tvoří vápenec, oddělený pískovými a jílovými usazeninami, vede 75 schodů. Po r. 1910 bylo z celkové délky chodeb 4 km zpřístupněno pro veřejnost 2,5 km, které je možné proplout člunem a tak sledovat okouzlující podzemní pohádkový svět. Zvláštní klima jeskyně má pozitivní účinky na alergie, astma a jiné onemocnění dýchacího ústrojí.
Přímo nad labyrintem jeskynních chodeb byl postaven léčebný dům, kde se poskytují terapie a později i moderní hotel vyšší kategorie, kde jsou k dispozici vnitřní i venkovní bazény s léčivou i obyčejnou vodou, pro děti a dospělé, fitness, minigolf, squash, sauna, kadeřnictví, dětský koutek, restaurace, kavárny, bar.

Praha – Tapolca 500 km, Brno – Tapolca 300 km, Ostrava – Tapolca 450 km

Tapolca - městoTapolca - Trianonský památníkTapolca - jeskyněTapolca - hotel Pelion s jeskyníTapolca - hotel Pelion s jeskyní

TAPOLCA

 

Copyright 2010 CA ERLI, všechna práva vyhrazena. Vytvořeno v eline.cz © 2010
Užitečné odkazy:

Facebook

Autoškola Slezská | Infrapanely | Hračky | Army shop | PUR pěna | Nibe | Dětské postýlky | Barefoot | Lékárna | fitcaffé